lesne-wrota.pl

Portal ogólnotematyczny

Herbata
Kulinaria

Herbata – niezwykły napój o wielu twarzach

Herbata należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Już sami Anglicy, uważani za prawdziwych smakoszy tego napoju spożywają około  62 000 000 000 filiżanek herbaty, czynią z niego prawdziwe dobro narodowe. Wysoka popularność herbaty to również zasługa wielu różnych rodzai i gatunków tego napoju, co umożliwia znalezienie ulubionego wariantu, bez względu na preferencje smakowe. Jednak przed rozpoczęciem poszukiwań należy zapoznać się z najważniejszymi gatunkami i ich właściwościami.

Herbata zielona – magia dalekiego wschodu zamknięta w filiżance

Zielona herbata należy do najpopularniejszych wariantów tego wyjątkowego napoju, szczególnie uwielbianego w krajach azjatyckich. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza ona nie tylko walorom smakowym, ale również właściwościom zdrowotnym. Herbata zielona zawiera duże ilości witaminy C, E i A oraz cenne polifenole i antyoksydanty, które hamują starzenie się skóry oraz obniżają poziom cholesterolu. Sama zielona herbata posiada delikatny, mocno aromatyczny smak, który świetnie komponuje się z lekko słodkim deserem.

Herbata owocowa – bogate w witaminy owoce zamknięte w ciepłym napoju

Kolejny rodzaj herbaty – herbata owocowa to zdecydowanie bardziej popularny w naszym kraju rodzaj herbaty, który dzięki dodatkowi suszonych owoców, takich jak żurawina czy malina charakteryzuje się lekko słodkim smakiem. Jej właściwości zdrowotne zależą bezpośrednio od rodzaju owoców użytych do produkcji – ta z dodatkiem dzikiej róży będzie charakteryzowała się wysoką zawartością witaminy C, a ta z dodatkiem hibiskusa wspiera odporność organizmu. Herbata owocowa to również wspaniałą baza do wszelkiego rodzaju zimnych napojów – wystarczy tylko do zimnej już herbaty dodać odrobinę miodu oraz kilka kostek lodu, aby móc cieszyć się smaczną mrożoną herbatą.

Herbata yerba mate, czyli egzotyczny zamiennik kawy

Szczególnym rodzajem herbaty jest również yerba mate, która cechuje się przede wszystkim wysoką zawartością kofeiny, co sprawia że stanowi ona wspaniały zamiennik klasycznej kawy. Wzmacnia ona również odporność i ma właściwości oczyszczające, pozbywając organizmu wszystkich toksyn. Napar ten najczęściej przygotowywany jest w specjalnym naczyniu, z wykorzystaniem wody o temperaturze około 70-80 stopni. Sama yerba mate może być zaparzana kilkukrotnie, co pozwala na znaczną oszczędność zarówno suszu, jak i czasu na przygotowanie napoju – wystarczy wcześniej przygotować sobie wodę o odpowiedniej temperaturze, aby następnie tylko uzupełniać zawartość kubka.