lesne-wrota.pl

Portal ogólnotematyczny

domowy jogurt kokosowy
Kulinaria

Domowy jogurt kokosowy- jak zrobić?

Umiejętność przyrządzenia rozmaitych potraw samemu, to nie lada wyzwanie. Jednak mimo trudu, jaki trzeba włożyć oraz czasu, rezultatem jest zdrowa, pełnowartościowa kuchnia bez sztucznych barwników, konserwantów i innych dodatków.

Jeżeli chcesz przygotować domowy jogurt kokosowy, to poniżej znajdziesz przepis, jak to zrobić.

Od czego zacząć przyrządzanie jogurtu domowego?

Najpierw trzeba zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Niezbędnikiem będzie mleko kokosowe. Aby przygotować jogurt należy dodać do mleka kultury bakterii probiotycznych. Kultury bakterii są zwykłym produktem do kupienia np. w aptece.

Mleko kokosowe to napój pewnie dobrze znany ze sklepowych półek wszystkim fanom wegańskiego jedzenia, ale taki napój można też przyrządzić samemu. Ma on duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Mleko kokosowe można przyrządzić z wiórków kokosowych oraz wody.
1. W garnku należy podgrzać około 1 litra wody.
2. Następnie należy dodać około 500 gramów wiórków kokosowych.
3. Garnek z wiórkami i wodą należy odstawić na bok na 20 minut.
4. Przestygłą miksturę należy przelać do blendera i dobrze zmiksować.
5. Powstałe mleko kokosowe należy odcedzić od wiórków kokosowych np. za pomocą gazy.
6. Mleko należy przechowywać w lodówce. Świeżość będzie zachowana przez okres ok.5 dni.

Jogurt kokosowy własnej produkcji

Mleko kokosowe należy wymieszać z wybraną substancją słodzącą np. cukrem. W garnku należy mleko podgrzać. Następnie mleko należy odrobinę schłodzić i dodać do niego kultury bakterii i wymieszać. Bakterie będą potrzebowały około 10h by się namnożyć. Dlatego należy przelać mieszankę do słoika i owinąć go ręcznikiem. Po tym czasie jogurt powinien zostać umieszczony w lodówce, gdzie zgęstnieje.

Tak samodzielnie przygotowany jogurt można przechowywać do 7 dni, a jedząc go nie trzeba martwić się o kalorie. Jogurt jest smaczny oraz niskokaloryczny, przyjazny osobom na diecie oraz fanom zdrowej i smacznej kuchni.

Jogurt kokosowy jest polecany dla osób będących na diecie bezglutenowej lub mających alergię spożywczą na wybrane składniki produkty. Dodatkowo taki jogurt jest idealnym źródłem mikroelementów takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez czy selen.
Jogurt kokosowy to także źródło związku o nazwie lecytyna. Jej niedobór w organizmie może nieść ze sobą szereg konsekwencji. Niektóre skutki niedoboru to problemy z koncentracją czy problemy żołądkowe.

Inne dobrodziejstwa, które niesie ze sobą spożywanie jogurtu kokosowego, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu takie jak A, E, C oraz witaminy z grupy B.